Kanser ilaçlarında ihtiyati tedbir bilmecesi: 'Siz ölün, ilacınız arkadan yetişecek'

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) “bedeli ödenecek ilaçlar listesi” kamuoyunda uzun süredir tartışılırken Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin aldığı son kararlar, kanser hastalarının ilaçlara erişimindeki sorunları artırdı.

Engin Deniz İpek/ Cumhuriyet

Türkiye'nin sağlıktaki sorunları her geçen gün derinleşirken kanser ve bazı diğer nadir hastalıklara sahip yurttaşların hayati değerdeki ilaçlarına erişimde yaşadığı sorunlara her gün bir yenisi ekleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) "bedeli ödenecek ilaçlar listesi" kamuoyunda uzun süredir tartışılırken Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin Aralık ayında aldığı son kararlar, kanser hastalarının ilaçlara erişimindeki sorunları daha da artırdı. Tedavide etkili olan ve standart haline gelmeye başlamış bazı kanser ilaçları, SGK'nın listesinde olmadığı için hastalar uzun süredir iş mahkemelerind ihtiyati tedbir istemiyle açılan davalarla ilaçlarını sağlamaya çalışıyordu. Yakın zamana kadar, hasta avukatlarının telafisi mümkün olmayacak zararların doğacak olması" gerekçesiyle açtığı bu davalarının büyük kısmı onaylanıyor ve hastalar, devam eden mahkeme süreçlerine karşın SGK'nın geri ödeme listesinde olmayan ilaçlarını temin ederek tedavilerini sürdürebiliyordu. Ancak Yargıtay'ın söz konusu kararlarıyla ihtiyati tedbir kararı alınabilmesi oldukça sıkı şartlara bağlandı. Yargıtay'ın "davanın başında, davanın esasını çözecek mahiyette karar verilemez" gerekçeli kararlarında dava dosyasında tıbbı otorite raporu bulunmayan aşamada karar verilemeyeceği belirtildi.

'SİZ ÖLÜN İLACINIZ ARKADAN YETİŞECEK'

Hukukçular son gelişmelerle birlikte, ihtiyati tedbir istemiyle açtıkları davaların bölge mahkemeleri tarafından farklı şekilde yorumlanabildiğine dikkat çekti. Bazı bölge mahkemeleri, devam eden tedavi süreçlerini dikkate alarak ihtiyati tedbir istemini onaylarken bazı bölge mahkemeleri ise Yargıtay'ın son kararlarını dikkate alarak zamanla yarışan kanser hastalarının ilaçlarını temin etmeleri için açılan davaları reddediyor. Cumhuriyet'e konuşan ve ilaç temini için yakın zamanda açtıkları ihtiyati tedbir davası reddedilen bir hasta yakını da kararın uygulanma şekline tepki gösterdi. Aile olarak 6 Şubat depremlerini Hatay'da yaşadıklarını belirten hasta yakını, 9 yaşındaki kuzeninin çocukluk çağı kanseri nedeniyle 2 yıldır tedavi gördüğünü ancak bölge mahkemesi kararı sebebiyle yaklaşık 2 aydır ilaç beklediklerini söyledi. Hatay'da sağlık imkanlarına erişim konusunda büyük sorunlar yaşadıklarını da belirten hasta yakını, "Siz ölün, ilacınız arkadan yetişecek diyorlar. Bu tarz davalara bakan 15 bölge mahkemesinden bazıları Yargıtay kararı sonrasında ihtiyati tedbir kararlarına karşı çıkıyor. Bizim davamızın görüldüğü mahkeme de bu mahkemelerden biri. 2 aydır ilaç beklemenin yanında tedavi ve rutin kontroller için Hatay'da gerekli imkanların olmaması sebebiyle Adana'daki hastanelere gitmek zorunda koruyoruz" dedi.

Kaynak- https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/bazi-mahkemeler-ihtiyati-tedbir-kararlarini-farkli-sekilde-yorumluyor-



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat